Buitenlandse uitwisselingen
Niet alleen binnen België trachten we als school uitwisselingen te organiseren, maar het Sint-Romboutscollege heeft ook een rijke traditie aan Europese uitwisselingen over de verschillende graden heen.
Voor deze uitwisselingen vragen we subsidies van de Europese Unie aan. Zo is er alvast geen financiële belemmering om deel te nemen aan onze Erasmus+-projecten, die steeds kaderen in een bepaald thema. In het recente verleden werden onder meer de volgende uitwisselingen georganiseerd :
- Jaén (Spanje) : Vrouwen in de wetenschap
- Letland : Informatica op school
- Griekenland : « War in movies » en interculturele communicatie
- Portugal: Sociale inclusie
- Estland: Algemeen ondernemersschap
- Werther (Duitsland) : Taal / politiek en wetenschappen
Voor het schooljaar 2024-2025 is er alvast een nieuwe uitwisseling in het 4de middelbaar met het Colegio Pedro Poveda in Jaén, die kadert in het thema « Een groener College ».
We zijn er als school van overtuigd dat deze uitwisselingen een grote troef én een extra uitdaging vormen voor onze leerlingen. Enerzijds is er uiteraard de inhoudelijke meerwaarde van elk project, maar anderzijds leren leerlingen ook op sociaal vlak enorm veel bij van de interactie met leerlingen uit andere landen. Daarom zullen we ook in de toekomst proberen zo veel mogelijk uitwisselingen te organiseren.
Twijfel je nog om deel te nemen? Dan kan het volgende verslag van Emma en Aveline na de uitwisseling in Jaén van vorig jaar je misschien overtuigen!
Verslag uitwisseling Jaén 2024 - door Emma Lens en Aveline Collège →Verslag uitwisseling Jaén 2024 - door Emma Lens en Aveline Collège ↓
Al vanaf het moment dat we de profielen van onze uitwisselingsstudenten in handen kregen, begon ons prachtig avontuur. We maakten online kennis met de Spanjolen. De profielen werden tijdig doorgestuurd, waardoor de Spanjaarden bij aankomst al meteen een band met ons konden opbouwen. We vlogen elkaar in de armen.
De eerste dag was even wennen, zeker omdat alle deelnemers vermoeid waren door de lange reis. Desondanks gebeurde het installeren in het nieuwe gastgezin heel vlot, zowel bij de Belgen als bij de Spanjaarden. Niemand voelde zich oncomfortabel, en gedurende beide weken dook er geen enkel ernstig probleem op.
De activiteiten in België waren netjes uitgestippeld door de organiserende leerkrachten. Van workshops over het klimaat en hoe we het beter kunnen aanpakken, tot uitstappen naar Antwerpen en Brussel, tot sportieve activiteiten, zoals het beklimmen van de Sint-Romboutstoren. De leerkrachten hebben erg hun best gedaan om op slechts enkele dagen tijd, wat best weinig is, een zo goed mogelijk beeld mee te geven van de Belgische cultuur. Maar toen we de Spanjaarden groenten voorschotelden, kwam daar langs hun kant toch wat kritiek op …
Naast activiteiten op school, werden er buiten de schooluren tal van dingen gedaan met de groep zelf. Schaatsen, bowlen, lasershooten, een fuif,… Zo schepten we een echte band met de Spanjaarden en werden we als groep heel hecht. Ook de Belgen, die voordien niet allemaal met elkaar praatten, werden bevriend. We leerden dat studenten van over de hele wereld veel gemeenschappelijk hebben met elkaar. Ook leerden we over de verschillen die we hebben, en leerden we elkaar heel wat woorden aan in elkaars taal.
Toen de Spanjaarden terug vertrokken naar hun zonnige land (ze maakten ook kennis met het prachtige weer in België), moesten we elkaar even missen. We bleven contact hebben, maar dan online. Ongeveer twee maanden later was het onze beurt om hun cultuur op te snuiven.
We kwamen aan en werden hartelijk ontvangen door de warme Spaanse gezinnen (dit is typisch voor hen). De grootste aanpassing was volgens ons de indeling van hun dag: laat eten, nog later slapen,… en toch vroeg opstaan. De eerste dag was dat erg moeilijk, maar net zoals voor de Spanjaarden trad er al snel gewenning bij ons op.
De agenda in Spanje was mogelijk nog drukker dan die in België: we bezochten maar liefst drie grote steden! Granada, Úbeda en Córdoba kennen voor ons geen geheimen meer. We bezochten eeuwenoude monumenten, zoals het Alhambra, de Mezquita Catedral van Córdoba en de prachtige kathedraal van Jaén. Daarnaast zagen we ook de huidige kanten van Spanje: de olijfolie-cultuur werd ons volledig uitgelegd, van de productie tot de consumptie. We hebben zeker mee kunnen proeven van hun cultuur (letterlijk). Ook zijn we voor één dag op de school van de Spanjaarden geweest, waar we een flamenco-workshop kregen en een orientatieloop deden in één van de mooie parken in Jaén.
De afwisseling tussen bezoekmomenten en vrije tijd was perfect gebalanceerd, we hadden voldoende kansen om ook zelf op verkenning te gaan in de steden en wat souvenirs te kopen.
Na de activiteiten met de leerkrachten deden we steeds leuke dingen met de groep. Omdat we hen tegen dan al kenden, beschouwden we elkaar als echte vrienden. We gingen bowlen, trampolinespringen, picknicken bij een kasteel met uitzicht op Jaén, pizza eten in een park, en op zaterdag verbleven we in het vakantiehuis van één van de Spanjaarden. Velen bezochten ook de familie van hun Spanjool, waardoor ze de gebruiken en gewoonten van de families op de beste manier vernamen.
Maar net zoals bij alles, is niets eeuwig. Zondagochtend stonden we heel vroeg op en werden we naar de gebruikelijke bushalte gebracht. Bij het afscheid vloeiden toch wel wat traantjes. De ontmoetingen zullen we echter voor altijd in ons hart dragen.
De uitwisseling heeft ieder van ons iets bijgeleerd, zowel over onszelf als over anderen. Wij persoonlijk leerden bijvoorbeeld dat we ervan houden om een andere cultuur volledig te omarmen en hem grondig te leren kennen. We hebben geweldige mensen ontmoet, die misschien wel 1.610 km verderop wonen, maar toch zoveel op ons lijken en waarmee we bevriend zijn. Hopelijk lukt het ons om contact met hen te houden.
Saludos,
Adiós,
Emma y Aveline