Sterk in klassieke talen (Latijn/Grieks)

 

Houdt je kind van een extra uitdaging die een ongelofelijke schat aan geschiedenis en taalrijkdom biedt? Zin om uit te zoeken waarom gladiatoren zo populair waren en of de Belgen nu echt de dappersten van alle Galliërs waren? Ook benieuwd hoe de bedenkers van Percy Jackson en Nachtwacht zich laten inspireren door eeuwenoude mythen?

KLASSIEKE TALEN: NIETS TE VERLIEZEN – HEEL VEEL TE WINNEN

Zoals uit bovenstaande vragen al blijkt, biedt de richting klassieke talen een unieke mix aan taal, literatuur, geschiedenis en cultuur. Indien je zoon of dochter geïnteresseerd is om te puzzelen met een nieuwe taal of om op verkenning te gaan in de wereld van de Romeinen en de Grieken, aarzel dan niet om je kind in te schrijven voor de richting klassieke talen.

Misschien vragen jullie je op dit moment af of Latijn en/of Grieks studeren vandaag de dag nog zinvol en nuttig is. Daar kunnen wij alleen maar volmondig JA op antwoorden. Je kind leert er namelijk leren, lezen én leven.

 

Waarom kiezen voor de richting klassieke talen?

1. Leren leren

Elke dag krijgen leerlingen nieuwe woordjes aangeleerd waardoor hun geheugen getraind wordt. Dit regelmatig studeren zorgt ook voor de nodige discipline waarop ze nog jaren – vooral ná het middelbaar onderwijs – kunnen bouwen. Dankzij de talrijke oefeningen en interessante teksten leren ze eveneens grondig redeneren. Bovendien leggen ze een grammaticale basis die voor alle moderne talen bijzonder handig is.

Voor Latijn moet je meer studeren dan anders. Dat helpt om een goede structuur te vinden in je
leermethode. Dat kan later goed van pas komen.
Maro, 2e jaar

Als je Grieks-Latijn of Latijn volgt, leer je sneller onthouden en leren. Als je bijvoorbeeld vocabulaire
van Frans moet leren, zal dat veel gemakkelijker gaan.
Britt, 3e jaar

2. Leren lezen

Latijn is een schatkist aan teksten die we samen ontdekken. Leesplezier staat altijd centraal. We starten met eenvoudige teksten, maar na verloop van tijd worden de verhalen van grote Romeinen zoals Caesar en Ovidius onder de loep genomen. De rijkdom aan literatuur en tekstinterpretatie wordt altijd bestudeerd tegen de culturele achtergrond. Zo biedt deze richting een goede mix van literatuur, geschiedenis en interessante weetjes!

We kunnen de teksten van bekende figuren uit de geschiedenis zelf uit het Latijn en Grieks vertalen en
interpreteren, terwijl anderen alleen maar vertalingen kunnen lezen.
Anke, 5e jaar

Klassieke talen leren draagt in grote mate bij aan je algemene kennis over taal en cultuur. Het
begrijpen en onderzoeken van een authentieke tekst geeft mij wel voldoening.
Margo, 5e jaar

3. Leren leven

Via de Latijnse en Griekse taal krijgen onze leerlingen een unieke inkijk in de leefwereld van Grieken en Romeinen. De teksten nemen hen niet alleen mee op een reis door de tijd, maar vertellen ook over de westerse wereld van nu. De fundamenten van onze democratie, filosofie, kunst, poëzie en retoriek liggen allemaal in de klassieke oudheid. Latijn en Grieks geven directe toegang tot deze bron van wijsheid, die onze maatschappij ook vandaag nog bepaalt.

Men zegt altijd: ‘Leef in het heden, leer uit het verleden.’ Dat is precies wat we bij Latijn doen.
Silke, 3e jaar

De studie van klassieke talen is een enorme verrijking van je wereldbeeld. Ze opent je blik. Ze vormt je
als mens. Ze geeft een meerwaarde die je bij geen enkel ander vak kan ervaren.
Paulien, 6e jaar

 

Hoe ziet het lessenpakket Latijn en Grieks eruit?

In het eerste jaar krijgen onze leerlingen vier uur Latijn per week en een kennismakingspakket Grieks. In het tweede jaar wordt er vijf uur Latijn aangeboden in de richting Latijn en vier uur Latijn in de richting Grieks-Latijn, naast drie uur Grieks. Wij kiezen in het tweede jaar bewust voor drie lesmomenten Grieks per week in plaats van twee. Dat is een keuze voor de maximale invulling van het leerplan om op die manier de kwalitatieve doorstroom naar de tweede graad te garanderen. Voor leerlingen die dermate nieuwsgierig zijn en nog een extra uitdaging willen, is er de middagactiviteit ‘STEM+’ om hun honger naar wetenschap te stillen.

In de tweede graad (derde en vierde jaar) krijgt de richting Latijn vijf uur Latijn aangeboden, terwijl de richting Grieks-Latijn vier uur Latijn én vier uur Grieks heeft.

In de derde graad biedt onze school maar liefst vijf klassieke studierichtingen aan. Een aanrader dus voor sterke en taalgevoelige leerlingen.

Alle leerlingen krijgen overigens hetzelfde pakket wiskunde en dezelfde basis voor wetenschappen – of ze nu kiezen voor klassieke talen of niet. Op die manier kunnen ze binnen het secundair onderwijs nog alle kanten uit.

Ook in het hoger onderwijs staat er een waaier aan studierichtingen open. De klassieke talen trainen mee het geheugen en redeneervermogen en bereiden zo prima voor op eender welke studierichting aan de hogeschool of universiteit.